Vier onmisbare keukenaccessoires

Een goed uitgeruste keuken is essentieel voor iedereen die van koken houdt, of je nu een professionele kok bent of een thuiskok. Hoewel er talloze gadgets en gereedschappen beschikbaar zijn, zijn er een paar keukenbenodigdheden die elke thuiskok zou moeten hebben. In dit artikel vind je vier essentiële keukenartikelen.

Het koksmes

Een koksmes van goede kwaliteit is essentieel voor hakken en snijden. Zoek naar een mes met een scherp lemmet en een comfortabel handvat dat goed in de hand ligt. Het handvat moet wat zwaarder zijn waardoor het beter in de hand ligt en als vanzelf naar beneden valt op het snijblok. Een goede test is dus het mes vasthouden voor aanschaf. Een koksmes is een investering die bij goed onderhoud jarenlang meegaat. Schaf daarom ook meteen een slijpset aan, zodat je je eigen mes goed kunt onderhouden. Koksmessen stop je ook liever niet in de vaatwasser. Je kunt deze beter met de hand afwassen na gebruik.

Een snijplank

Een goede snijplank is essentieel voor het hakken en bereiden van voedsel. Zoek naar een plank die stevig is, gemakkelijk schoon te maken is en je messen niet bot maakt. Houten snijplanken zijn een populaire keuze. Houten snijplanken zijn duurzaam en gaan lang mee. Ze kunnen tientallen jaren meegaan als ze goed worden verzorgd en onderhouden. Daarnaast zijn ze ook beter voor je messen. Houten snijplanken zijn zachter dan plastic of glazen snijplanken, waardoor ze minder schade aanrichten aan messen. Hierdoor blijven messen langer scherp, wat betekent dat er minder vaak geslepen hoeft te worden.

Verschillende mengkommen

Een uitgebreide set mengkommen is essentieel voor bakken, koken en voedselbereiding. Zoek naar kommen in verschillende maten en materialen, waaronder roestvrij staal, glas of keramiek. Kies kommen die duurzaam, vaatwasmachinebestendig en gemakkelijk te stapelen en op te bergen zijn. 

Mengkommen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor je de perfecte maat kunt kiezen voor de hoeveelheid ingrediënten die je wilt mengen. Of je nu een kleinere kom nodig hebt voor een kleinere hoeveelheid ingrediënten of een grotere kom voor een grote hoeveelheid ingrediënten, er is altijd een geschikte mengkom te vinden. Schaf daarom een set aan van minimaal vijf verschillende formaten, zo kun je zeker vooruit in de keuken. Wil je echt goed vooruit kunnen? Schaf dan twee keer dezelfde set aan. Iedere kookbeurt gebruik je meerdere mengkommen en zo kom je nooit zonder te zitten. 

Keramische pannen

Een veelzijdige en praktische toevoeging aan elke keuken, zijn keramische pannen. Keramische pannen zijn perfect voor het koken, van eieren tot roerbakken. Het anti-aanbak oppervlak maakt koken en schoonmaken eenvoudig, en de gelijkmatige warmteverdeling zorgt ervoor dat het voedsel gelijkmatig gaar wordt. Keramische pannen zijn ook een gezonder alternatief voor traditionele pannen met antiaanbaklaag, die bij verhitting schadelijke chemicaliën kunnen afgeven. Er zijn veel verschillende soorten keramische pannen, maar een keramische koekenpan en keramische wok zijn zeker onmisbaar in de keuken.