Wat mag niet ontbreken bij tapas?

Heimwee naar de zon en behoefte om een beetje Spanje naar je eigen huis te halen? Organiseer een lekker tapas avondje met je vrienden of familie. We leggen je uit wat zeker niet mag ontbreken bij een avondje tapas eten!

Drinken bij de tapas

Tapas wordt in Spanje geserveerd in de namiddag bij een alcoholhoudend drankje. Dit is dus zeker essentieel bij de tapas. Haal een lekker Spaanse wijn in huis, kies voor een goed speciaal biertje of koop een lekkere sherry.

Tapas eten

Naast het drinken is natuurlijk de tapas het belangrijkste van de hele avond. Tapas zijn kleine Spaanse hapjes en er zijn meer de honderden soorten. Het internet staat vol met recepten om tapas te bereiden. Een paar dingen die echt niet mogen ontbreken zijn: albondigas, gazpacho, de Spaanse tortilla en serranoham met meloen. Je kunt hier eindeloos mee variëren.

Basis hapjes

Zorg dat je naast de andere uitgebreidere soorten tapas ook de basis hapjes op tafel neerzet. Olijven, aioli, manchego kaas, serranoham en gedroogde Spaanse worst mag zeker niet ontbreken. Deze hapjes zijn bij iedereen wel geliefd en zorgen voor een goede balans tussen kleinere en grotere vullende hapjes.

Aankleding van je bord

Om thuis echt het Spaanse gevoel te creëren is het leuk om je woning aan te kleden in Spaanse kleuren en om Spaanse muziek aan te zetten. Hang Spaanse vlaggetjes op en koop rode en gele ballonnen. De dresscode is natuurlijk ook Spaans. Zo creëer je meteen de goede, gezellige Spaanse sfeer. 

Staand eten

Tapas wordt eigenlijk altijd staand aan de bar geserveerd. Vaak wordt er van het ene café naar het andere café gegaan met een vriendengroep. Overal wordt er een drankje gedaan en wat tapas gegeten. Als je rondom verschillende statafels gaat staan, voorkom je het maken van een kring en dat iedereen de hele avond op dezelfde plek blijft zitten of staan. Maakt het een stuk gezelliger!

Serveertips

Tapas wordt meestal geserveerd in kleine schaaltjes of bordjes van aardewerk. Het aardewerk zorgt ervoor dat de koude hapjes langer koud blijven en de warme hapjes langer warm. Vul kleine gekleurde schaaltjes met verschillende dips of aioli. Andere hapjes kun je serveren op een bord, in een mooie grote schaal of op een grote houten plank. Zo ziet het er meteen aantrekkelijk uit en krijg je er spontaan honger van.