Hoe eet je tapas officieel?

Tapas wordt officieel gegeten als eten bij een alcoholhoudend drankje in een café. We kennen het hier in Nederland vooral als snacks bij de borrel of wat meer tapas hapjes bij elkaar als avondeten. In Spanje is dit bijna nergens te vinden. Dus wat is de officiële manier van tapas eten?

Het serveren van tapas

Tapas wordt geserveerd in kommetjes en schaaltjes van aardewerk. Door het aardewerk blijven de koude tapas koel en de warme tapas langer warm. Ook geeft het je dat traditionele Spaanse gevoel.

Drinken bij je tapas

Tapas wordt in Spanje alleen gegeten bij een alcoholhoudend drankje. Dit gebeurt al op deze manier sinds het jaar 1500, gaat het verhaal. Dit is zo gekomen zodat mensen minder snel dronken raakte, door wat bij hun drankje te eten. Je kunt het dus ook niet vaak los bestellen, maar alleen samen met een wijntje, biertje of goed glaasje sherry.

Eten we tapas thuis?

In Spanje wordt tapas bijna nooit thuis gegeten. Ook is het traditioneel niet te vinden in restaurants. Dit is tegenwoordig wel iets wat vaker voorkomt, maar het is niet de traditionele manier van tapas eten in Spanje.

De traditionele manier van tapas eten is staand aan de bar in een café. Welke tapas een bar heeft, is te zien aan de bar. Het is dan ook vaak de plek waar je je drankje drinkt en je je tapas eet. Als je je tapas en je drankje op hebt, dan vertrek je naar het volgende café.

Tapas soorten

Er bestaan honderden verschillende soorten tapas. Elke streek in Spanje heeft zijn eigen specialiteiten. Zo vind je in het Baskenland meer pincho’s. Dit zijn schuin afgesneden verse stukjes stokbrood die rijkelijk belegd worden met vis, vlees, salades, groente of een combinatie hiervan.

Karakteristieke eigenschappen van de tapas

Er zijn een paar belangrijkste karakteristieke eigenschappen van de Spaanse tapas die je niet mag vergeten. Zo betreft het nooit zoet eten. Alle tapas zijn hartige gerechtjes. Ook zijn het altijd kleine porties. Wordt het een groter portie, dan noemen ze het geen tapas meer, maar wordt het racion genoemd.

Tapas wordt beschouwd als iets informeels wat je eet met vrienden of collega’s in de namiddag. Ze zien tapas echt als een soort overleving hapje, zodat je lichaam het vol kan houden tot het avondeten. In Spanje wordt er vaak pas ‘s avonds rond 22.00 avond gegeten. Er is in de namiddag dus zeker een lekker hapje extra nodig om dit tijdstip te behalen.