Hoeveel tapas eet je normaal per persoon?

Tapas wordt normaal gesproken gegeten als kleine snack voor het avondeten. Het is eten wat geserveerd wordt bij een borrel, zoals bijvoorbeeld een biertje, wijn of sherry. Geserveerd in kleine schaaltjes, vul je zo een gezellige tafel voor een tapas avond. Het is allemaal erg lekker, maar hoeveel moet je ongeveer maken per persoon?

Soorten tapas

Er zijn veel verschillende soorten tapas. Als je kiest voor een Spaanse aardappeltortilla, vult dat een stuk meer dan een stukje meloen met serranoham. Het is dan ook het slimste als je hier een mooie balans in kunt te vinden. Als je vrienden en familie alleen langskomen voor een borrel, kies dan voor een of twee mogelijkheden die wat meer vullen en vul dat aan met wat olijven, stukjes gedroogde worst of serranoham.

Hoeveel tapas per persoon

Hoeveel je in huis haalt is natuurlijk maar net hoeveel mensen er langs komen. Je kent je vrienden en familie zelf het beste en weet of ze grote eters zijn of niet. Ga je alleen lekker borrelen met je gasten, zorg dan dat je twee à drie soorten hapjes per persoon hebt. Kies je er echt voor om tapas als avondeten te maken, ga dan uit van vijf à zes soorten gerechtjes per persoon. Ook in dit geval geldt weer, houd er rekening mee dat een gevulde champignon veel minder vult dan de Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Zorg ook hier voor een mooie balans daarin.

Wat drink je bij je tapas

Tapas wordt dus altijd geserveerd met een alcoholhoudende drank zoals bier, wijn of sherry. Ga ervan uit dat er meestal zo’n 3 à 4 glazen wijn of flesjes bier per persoon worden gedronken bij een borrel. Ook dit kun je natuurlijk zelf zo gek maken als je wilt. Zorg ook dat er naast alcoholhoudende drankjes, ook iets van fris of water geserveerd staat.

We hebben tapas over

Dat je iets meer eten in huis haalt en maakt is logisch. Je wilt ook niet te weinig eten in huis hebben en met hongerige gasten zitten. Maar wat te doen als er veel eten over is? Het is zonde om weg te gooien natuurlijk. Veel van deze gerechten kun je samenvoegen tot een avondmaal of lunch voor de dag erna. Kook wat rijst en voeg daar de gehaktballetjes in tomatensaus aan toe. Je kunt ook een pizzabodem maken, doe er wat tomatensaus op en doe daar de serranoham, kaas en olijven op. Zo heb je de dag erna ook nog een lekkere maaltijd met een Spaanse twist!