keramische pan

Het nieuwe koken met keramische pannen

Er is steeds meer bekend over de schadelijke werking van pannen met een antiaanbaklaag. Daarom is er vraag naar een duurzaam alternatief. Die is er, in de vorm van keramische pannen. Hoe werkt een keramische pan? En waar moet je rekening mee houden in het gebruik van een keramische pan? Dat lees je in deze blog. 

Wat is een keramische pan?

Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant. Dit speciale laagje keramiek vormt de antiaanbaklaag. In tegenstelling tot plastic pannen met een antiaanbaklaag, zoals Teflon of PFAS, stoten keramische pannen geen giftige stoffen uit tijdens het koken, die slecht zijn voor het milieu. Een keramische pannenset is daarom aan te raden als je veilig en gezond wilt koken. 

Welke voordelen hebben keramische pannen?

Keramische pannen hebben verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat een keramische pan een natuurlijke antiaanbaklaag heeft door de keramische lagen. Keramiek is glad en daardoor glijdt het eten door de pan en kan het niet aanbakken aan de bodem.
Verder zijn keramische pannen een duurzaam alternatief, omdat deze pannen de warmte beter verspreiden. Minder warmte verliezen en daardoor dus minder energie kosten.
Als laatste stoot een keramische pan geen chemische stoffen uit bij het koken. Daardoor is het koken met keramische pannen een gezond alternatief voor mens, dier en milieu. Sommige giftige stoffen die oude, anti aanbakpannen uitstoten zijn namelijk dodelijk voor kleine huisdieren, zoals vogels. 

De allereerste keer koken met een keramische pan

Een nieuwe, keramische pan vraagt wat voorbereiding voordat je deze kunt gebruiken voor het koken. Maak een nieuwe, keramische pan altijd goed schoon met afwasmiddel en een zachte spons of borstel. Een keramische pan is gevoelig voor krassen, zorg er daarom voor dat je een zachte spons gebruikt bij de afwas. Droog de pan goed af en zet hem op het vuur. Voeg een klein laagje olie toe en laat de olie heet worden. Als de olie aan het borrelen is, is hij heet genoeg en kun je het vuur uitzetten en de olie helemaal laten afkoelen. Maak vervolgens de pan schoon met water en droog hem goed af. Je pan is nu klaar voor gebruik. 

De keramische pan in gebruik

Een keramische pan is anders in gebruik dan een reguliere anti aanbakpan. Daarom zal het even wennen zijn voor je. Vooral de gladde bodem zal wennen zijn. Eten glijdt gemakkelijker door je pan en kan dus bij te intensief gebruik uit de pan glijden.

Daarnaast mag je nooit met scherpe voorwerpen in een keramische pan. De keramische laag kan daardoor beschadigd raken, waardoor de pan niet meer te gebruiken is. Maak daarom alleen gebruik van zachte, stompe keukenaccessoires. Messen en vorken mogen echt niet gebruikt worden in deze pan.